Människor är korkade och lata

0kommentarer

Kom på ett till "debatt" ämne att skriva om. Något som jag kom på för några dagar sedan för att vara exakt och precis. Det hela handlar om utrotningshotade djur. Alltifrån pandor till apor till fåglar till jag vet inte vad. Allt som vi, eller i alla fall några av oss människor anser att vi behöver för att vi ska vara fina eller ha något exlusivt. Helt idiotiskt hur man än vänder och vrider på det.

Men som exempel tigrar. Som används inom kinesisk naturmedecin, det finns så få av dem nu att man istället för tiger (tack och lov) använder ben från getter. Tigerbenmjöl ska tydligen göra en starkare eller något, det lär ju fungera lika bra med benmjöl från vilket djur som helst.

Ett annat exempel är gorillor. Som slaktas i huvudsak för att man ska hugga av deras händer och fötter och göra askkoppar av dem. Förmodligen görs inget mer med likresterna. Kanske säljs det som mat kanske blir det skinn eller så av pälsen. Men askkoppar är det som de dödas för.

Det tredje exemplet är någon form av hjort som lever i något bergsområde. Pyttesmå. Man dödar dem för ullens skull och väver schalar av ullen. Schalar som dessutom ska vara snarlika andra tygsorter. Så varför man använder just sådana är ju lite underligt faktiskt.

Finns självklart fler "fall" av jakt/slakt av utrotningshotade djur. Det är ju liksom därför de är utrotningshotade. Men vad jag undrar är varför ingen föder upp dessa djur. Föder upp för att slakta. Så som vi gör med kossor, grisar och hönsfåglar. Föder upp dem i stora massindustrier. Slaktar dem när de är stora nog för det.
Visst det är inte bra det heller, det medför säkert mer lidande. Men hellre det än att en hel djurart försvinner från jordens yta bara för att det fanns en efterfrågan på just den produkten. Och nej jag tror inte att efterfrågan någonsin kommer att avta eller försvinna. Det finns fortfarande människor som drömmer om att äga en pälsjacka, även om trehundra smådjur har fått sätta livet till för att man ska få sin kära jacka.

Skulle de föda upp säg gorillor skulle de ju rädda arten från att utrotas, de skulle behöva byta avelsdjur då och då för att undvika inavel (som i längden dödar eller gör att avkomman blir mindre än föräldrar och släktingar). Skulle de föda upp sådana där bergs hjortar skulle de ju undgå att bli utrotade. Och så vidare. Det skulle ge folk arbete, folk skulle behövas för att sätta upp stängsel, folk skulle behövas för att sköta om djuren, folk skulle behövas till att samla in djuren, folk skulle behövas åt att slakta djuren, folk skulle behövas till att göra vad man nu gör med djuren, folk skulle behövas för att sälja produkten. Alla skulle tjäna på det.

Fast det förutsätter att de tar väl hand om djuren i och för sig. I de flesta länder kan de ju inte göra det. Fast som sagt (i titeln) människor är korkade och lata. Matar man upp ett djur finns det ju mer kött/fett, huden är mer uttänjd = finns mer ull/skinn osv. Man bör ju faktiskt tjäna på att göda djuren framför att svälta dem.

Kommentera

Publiceras ej