Skolarbete (sparning)

1kommentarer

Måste spara det så att jag kan komma åt det hemma också. Kommentera om det ser ut att saknas något eller bara vara helt fel för jag har inte sett över texten ännu och så..


Generna bestämmer hur avkomman hos människor, djur och växter ska se ut. Generna sitter i långa pärlband inne i kromosomerna som i sin tur finns i cellkärnan hos alla celler förutom i de röda blodkropparna. Generna sitter i par vilket gör det som jag ska prata om nu ganska mycket enklare att förstå och ta till sig.

För att enkelt hålla koll på vilka gener som är vilka har man gett alla namn. Generna är uppdelade i dominanta och recessiva anlag. De dominanta har namngivits med storbokstav och de recessiva med liten bokstav. Dominanta anlag kan bära med sig recessiva anlag. Med det menas att exempelvis två brunögda människor (bruna ögon är dominant) kan få ett blåögt barn om de båda bär med sig genen för blåögt. Men två blåögda (som är en recessiv gen) kan aldrig få något annat än blåögda barn ihop. (Gröna ögon är en nyans av blått, genetiskt sett är de också blåa).  Man kan göra förenklade scheman över detta.


image21

BB = brunögd utan att bära vidare genen för blåögt

Bb = brunögd men bär med sig genen för blåögt

bb = blåögt


(Om det är dock slumpmässigt vilket resultat man får på avkomman.)



Det finns något som inte är så känt inom genetiken som kallas Lethal Death. Det är gener som i dubbel uppsättning dödar avkomman. Jag kunde inte hitta någon information om detta "fenomen" på människor. Men på husdjur är det lättare att hitta information om. Lethal death ungar utvecklas ofta fullt ut men dör i och med födseln eller några timmar efter den. Det yttrar sig på olika sätt men på smådjur som marsvin och hamstrar, blir ungarna mycket mindre än eventuella syskon och saknar tänder och ögon eller har ögon som inte passar ögonhålorna. Föl med dubbeluppsättning av lethal death gener drabbas av kolik då deras matspjälkningssystem är missbildat. På marsvin är dessa gener sammankopplade med teckningarna dalmatiner och roan och generna heter Whwh (i dödlig uppsättning WhWh).

1 kommentarer

Cazi

08 Feb 2008 19:57

lol, min mamma har gråa ögon och min pappa har gröna, jag har mörkgröna ibland men de skiljer sig skit mkt, ibland är de klarblå, ibland nästan svarta och ibland jätte gröna och... ja du fattar O.o undrar vad de beror på... de har inte med ljus att göra :S

Kommentera

Publiceras ej