Jag rasar.

0kommentarer

Djuraffärsdjur som föds upp hos grossister vars enda inkomst är att föda upp kaniner, marsvin, råttor, möss, gerbiler, hamstrar, fiskar, finkar, undulater och andra fåglar, reptiler och andra djur som man kan ha som husdjur. Många, men inte alla, djuraffärer köper djur från grossister. Grossist priset för marsvinsungar brukar vara runt 30-50kr (är de inte värda mer?!) priset som kunden får betala är 100-300kr beroende på vart i Sverige affären ligger. Eftersom de är så billiga så måste grossisterna föda upp kopiösa mängder djur för att överleva.

http://www.youtube.com/watch?v=UndW7_Gc_kM (varning känsliga tittare)
Den videon visar en grossist av råttor i USA, man behöver inte kunna engelska för att förstå att detta är djurplågeri. Det ser säkert inte ut så här illa hos svenska grossister. Men de djurlagar som gäller för oss andra verkar inte gälla hos grossister. Har sett folk på olika forum som har besökt och/eller jobbat hos (svenska) grossister - som föder upp djur till djuraffärer. Och deras berättelser därifrån är hjärtskärande.

Grossister bryr sig inte om hur djuren har det eller om deras avelsdjur kommer vara friska tills de dör av hög ålder. Så länge det finns pengar med i bilden. Grossistuppfödda djur är uppfödda under stress från både deras mamma, burgrannar, miljö och sen i ung ålder masstransport ibland tvärs över hela Sverige. Grossistdjur födda i Skåne skickas till Jämtland ibland är de inte ens redo att lämna sin mamma. Dör på vägen till djuraffären eller kort efter ankomsten.


Nomi som inte är uppfödd av grossister

Jag har själv köpt ett sådant djur, eller två egentligen. Mina första marsvin köpte jag när de var alldeles för små. Men det kunde inte jag veta då. Den ena dog efter bara ett dygn. Den andra överlevde.

Vissa djur som är köttätare så som råttor och hamstrar äter ibland upp sina burkamrater i de transporter som de skickas i. Du som kund kan omöjligen veta om ditt lilla djur har ätit upp ett av sina syskon innan den blev din. Detta sker av stress, stress över att lämna sin mamma, buntas ihop i en liten transportbur och sen resa i många timmar.

Grossister kan omöjligen hålla koll på vad för friska resp. sjuka linjer de har i sin ägo. Vissa djur är hårt drabbade av genetiska sjukdomar som med största sannolikhet kommer döda djuret i förtid. Råttor och möss får lätt tumörer som växer sig stora på bara några dagar. När seriösa uppfödare får cancer drabbade djur i en linje tas alla djur som är besläktade med sjuklingen bort ur avel så att inte fler ska drabbas och hindra det från att sprida sig. Det kommer aldrig ske hos en grossist som har kanske 20000 djur om inte ännu fler.

För grossister måste ha kopiösa mängder av djur för att få allt att gå runt. Marsvin får 1-3 ungar vanligen ibland upp till och med 6 även om det händer sällan. Dödligheten på marsvinshonor som används i avel är väldigt stor. Så för att få fram 100 marsvinsungar på en månad krävs det att de har åtminstone 50 marsvinshonor som får ungar. Men sen måste det finnas åtminstone 50 marsvinshonor som är dräktiga i månad 2 och 50 marsvinshonor som går med hane / är dräktiga i månad 1 (för marsvin är dräktiga 2 månader). Sen måste det vara 50 honor som går med ungar som inte är redo att säljas ännu. Summa: 200st marsvinshonor och sen tillkommer marsvinshanar fast där är antalet inte lika högt förstås.


Hilma är inte uppfödd hos grossist - hävdade djuraffären.


Inavelsgraden på dessa djur lär vara tämligen stor, för att hålla ordning på vem som är släkt med vem när man har så många djur är nog inte att tänka på. Som köpare av grossistdjur bör man inte para sina djur med andra grossistdjur eftersom de faktiskt kan vara syskon även om de är köpta i olika delar av landet. Nu bör man kanske inte avla med sådana djur alls men det är en annan femma.


Vad ska man göra om man ogillar detta då? Man kan ju börja med att fråga djuraffären först vartifrån djuren är kommer ifrån innan man köper något. "Rädda" inte djur ifrån djuraffärer, det skapar efterfrågan så "räddar" du ett djur kommer 10 till att "lida" lika mycket om bara någon vecka i samma djuraffär. Bättre då att djuraffären får sitta där med osålda djur månad ut och månad in. Vissa djuraffärer gör sig ju av med osålda djur, men det borde vittna om hur jävla värdelösa de egentligen är. Bäst är det att inte köpa djur i djuraffär alls, det finns massa osålda djur på blocket just nu 1282 annonser om kaniner och gnagare, första sidan över hela sverige visar ca 76 djur till salu och det är ändå bara 50 st annonser. Om man antog att alla 25 sidor+32 annonser alla innehöll 76 djur som var till salu per sida (förmodligen är det fler djur än så i ett genomsnitts antal) så skulle det vara nästan 2000 stycken djur som alla behöver ett nytt hem.

Kommentera

Publiceras ej