Genetik sparning xD

1kommentarer

Grundfärgerna:
Brun - Bruna hästar har brun päls på kroppen och svart man och svans. (Färgen heter Bay på engelska)
Fux - Fuxar är bruna hästar med brun man och svans. (Färgen heter Chestnut på engelska)
Svart - Svarta hästar har svart päls och svart man och svans (även om riktigt svarta hästar är ganska ovanliga). Svart heter också Rapp. (Färgen heter på engelska Black)
Skimmel - Är som vuxen en vit häst eller gråare i alla fall. Föds alltid i en annan färg och byter hela livet till en vitare färg. (Färgen heter Grey på engelska)

Första blekningen:
Gulbrun - är en gulhäst med svart man och svans. Det är en nerblekt brun häst. Förr hette färgen Brok. (På engelska heter färgen Buckskin)
Isabell - Isabell är en gulorange häst med gulorange till vit man och svans. Det är en nerblekt fux. Färgen kallas ibland, och heter på engelska Palomino.
Gulsvart - Är en nerblekt svart svår att skilja från andra färger. Inte så jättevanlig på svenska hästar. (Färgen heter på engelska Smokey Black)

Andra blekningen:
Pärlvit - har ljust smutsgul färg, blåa/gröna ögon och ljustgulvit man och svans. Är en nerblekt gulbrun häst (alltså en brun häst med två blekningsgener). (Färgen heter Perlino på engelska)
Gulvit - har nästan helt vitpäls och nästan helt vit man och svans. Är dock gula mot vitbakgrund (som snö). Är en nerblekt isabell. (Färgen heter Cremello på engelska).
Rökvit - är en nerblekt gulsvart, de har nästan begie färg, de har ljustblåa ögon. (På engelska heter färgen Smoky Cream)

Black:
Black - Är en gulhäst med typ svart/vit man och svans (fjordingsfärgad). (På engelska heter färgen Dun). På benen har de ibland zebraränder (men inte svarta) och längs med ryggen har de en "ål" vilket är ett sträck som går längs med ryggraden. Blacka hästar finns i många olika färger tex Rödblack, brunblack osv.
Musblack - Är en av varianterna, alla varianter av black har ål längs med ryggen (det är den som avgör om hästen är black eller inte). Musblacka fjordhästar har vitgrå päls, gråa ben och huvud. Musblacka hästar av andra raser är mer järngråa med ganska mörk man och svans. (På engelska heter färgen Grulla eller Grullo)

Silversvart - typ älgbrun päls och vitgrå man och svans, vanlig på islandshästar. (Färgen heter Silver Dapple på engelska).
Silverbrun - (finns bild på länken ovan). Brun häst med vitaktig man och svans benen är mörkare brun än resten av kroppen.

Skäckar: (är inte helt 100% på hur det är)
Tobiano - Har vita ben, stor del av baken är vit + svansen, färgfläckarna är rundade, har ofta vanliga huvudteckningar som bläs, stjärna osv.
Overo - Är mer basfärgade än fläckiga, ofta mindre vita fläckar. Men det finns de som har jättemycket vitt på sig också. Har ofta vitt huvud/ansikte och färgad svans.
Sabino - Ofta helfärgade med bara en liten vitfläck någonstans på undersidan av kroppen. Väldigt vanligt på Clydesdale och Shire hästar. Har vita ben med långa "strumpor" som sträcker sig långt ovan knät.

Övriga:
Tigrerad - "Lillagubben" borde ha varit en sådan häst, vit häst med små prickar på över hela hästen
Schabraktigrerad - Har hela kroppen i någon färg och sen bara endel av bakkroppen är tigrerad (alltså vit med prickar på)
Konstantskimmel - har basfärg alltså typ svart, på hela kroppen, huvudet och benen förblir i basfärgen hela livet men resten av kroppen "skimlar" ur. (Färgen heter Roan på engelska, vilket känns mer naturligt, utomlands räknas konstantskimmeln inte alls som en av skimlarna)
(Brindle - tror inte det finns några svenska hästar med den färgen... Men det är precis samma färg som en hund med brindle.)
(Dominant vit - tror inte de finns i Sverige heller. Det är kritvita hästar som föds vita och förblir vita hela livet. Det är ingen skimmel och ingen skäck utan helt enkelt bara vit och grymt ovanlig.)

1 kommentarer

Marianne J

20 Aug 2010 11:41

Hej!



Ser att du skrivit att gulbrun färg tidigare hette Brok. Det hette Bork.



Annars bra förklarat!

Kommentera

Publiceras ej