Hästkrafter.

1kommentarer

En fråga som ledde till fler frågor dök upp innan idag när jag satt och tänkte. Vilken ras är hästen som gav namn åt hästkraften? För olika hästraser är ju bra på olika saker. Typ draghästar drar lass på flera ton, engelska fullblod springer asfort på korta distanser och arabiska fullblod springer asfort på längre distanser. En hästkraft i en shetlandsponny kan väl knappast vara lika stor som hästkaften hos en ardenner, ett halvblod eller något annat stort och långbent åbäke?

Följdfrågan blev då... Finns det hästar som har mer än en hästkraft? Jag vet inte vad hästkrafterna mäter men det bör väl kunna gå att det finns fler än en hästkraft i en riktigt bra häst? Följdfrågan på det blev givetvis.. Finns det friska och oskadade hästar som har färre än en hästkraft? Typ riktigt små ponnyer bör ju kunna falla inom ramen för detta.

1 kommentarer

Fredinator

21 Apr 2012 02:17

Trevlig blogg du har här och intressant frågeställning. En hästkraft är en effektenhet som introducerades av den skotske uppfinnaren James Watt. Han använde hästkrafter för beskriva vilket arbete hans ångmaskiner kunde utföra genom att jämföra det med vad han ansåg att man kunde begära av en vanlig arbetshäst under kontinuerligt arbete. Ironiskt nog är den standardenhet för effekt som används idag namngiven efter just James Watt och en hästkraft motsvarar ungefär 745 watt.

Kommentera

Publiceras ej